Madera – królestwo owoców
Madera słynie z pysznych i egzotycznych owoców. Dzięki subtropikalnemu klimatowi i żyznej glebie wyspy owoce Madery są tak liczne, że kolor i smak wypełniają stoły i regionalne rynki.
Owoce są stosowane kreatywnie, czy to w typowych daniach Madery, w sałatkach (awokado), lodach (wiśnia surinamska lub figi kaktusowe), sokach {mango i marakuja), dżemach (guawa, winogrono lub loquat) itd.
Owoce jesień/jesień
Jabłko kremowe (anona) jest ulubionym od listopada do lutego. Ma słodki smak i jest niezwykle delikatny w dotyku. Oprócz wielu witamin jest znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Można je bezpośrednio posmakować, po obraniu lub przekroić na pół łyżką, ale nasion nie należy jeść.
Jesienią często można zobaczyć pieczone na ulicach kasztany. W Curral das Freiras odbywa się impreza w poświęcona temu owocowi. Awokado jest również popularne w tym czasie, a jego maślany smak sprawia, że nadaje się do wielu zastosowań – słonych lub słodkich. Bardziej popularne owoce, takie jak pomarańcza, mango i mandarynka, są również obfite w tym sezonie. Do dżemów używa się guawy i pigwy.
Owoce wiosna/lato
Owoce Madery zasługują na szczególną uwagę również w okresie wiosny i lata. Położone w starej części Funchal jest miejscem, gdzie można poznać i skosztować większości regionalnych owoców. Najbardziej charakterystycznym owocem męczennicy na Maderze jest fioletowa marakuja, której piękny kwiat pnący zdobi tarasy domów i stoków Madery. Ale istnieje wiele innych odmian: bananowa marakuja, marakuja ananasowa, cytrynowa marakuja itp. Rozkoszuj się tymi różnymi smakami i nie zapomnij skosztować słynnego budyniu z marakui! Skosztuj owocu, przekrój na pół łyżką lub użyj miąższu do sporządzenia soków, dżemów lub deserów.
Jabłka i gruszki są typowe dla tego sezonu, zwłaszcza słynne gruszki Ponta do Pargo o wyjątkowym aromacie. Na Maderze jest jeszcze jeden owoc, który swoim egzotycznym wyglądem wzbudza wiele ciekawości wśród odwiedzających. Nazywa się pysznym owocem (Monstera Deliciosa). Pokryty jest sześciokątnymi łuskami, które opadają w miarę dojrzewania owoców. Niektórzy porównują jego smak do ananasa lub banana. A propos egzotycznych owoców, czy wiesz o figach z kaktusa? Te owoce rosną w kaktusach, ale musisz uważać aby je zebrać. Ponieważ są pełne cierni, będziesz musiał użyć rękawiczek lub odpowiednich narzędzi. Zdejmowane skórki są często spożywane na zimno lub w postaci lodów.
Najnowsze komentarze