Gotowanie dla każdego
Czy bycia dobrym kucharzem można się nauczyć? Nie chodzi tu tylko o mechaniczne wykonywanie kolejnych czynności wskazanych w przepisie, ale o pewną kulinarną intuicję, wyobraźnię, odwagę do tworzenia nietypowych połączeń, eksperymentowania ze smakiem, konsystencją, wyglądem itd. Czasem wydawać się może, że takich rzeczy nauczyć się nie da, że są one wrodzone, że nie różnią się niczym innym od innych talentów, które jedni ludzie mają, a inni nie. Jak więc jest naprawdę?
Czy sztuki kulinarnej można się nauczyć?
Oczywiście nie ma potrzeby zaprzeczać, że talent kulinarny istnieje i albo się go ma, albo nie. To jednak nie oznacza, że nie możemy zostać wybitnymi kucharzami, których potrawy zachwycą zarówno naszych bliskich podczas codziennych posiłków, ale także osoby zupełnie przypadkowe, jeśli z kuchnią związać się zechcemy zawodowo. Najważniejsze w osiagnięciu perfekcji jest zdobywanie doświadczenia, dlatego musimy gotować, gotować i jeszcze raz gotować. Jeśli poniesiemy nawet najbardziej spektakularną porażkę, nie możemy się zniechęcać, rezygnować – musimy wyciągnąć z tej lekcji naukę, wiedzę odnośnie tego, czego unikać, co poprawić itd. Nie bójmy się eksperymentowania, starajmy się jak najczęściej wychodzić ze swojej kuchennej strefy komfortu. Zamiast prosteko czekoladowego ciasta fajnym pomysłem może być kawowa panna cotta. Niedzielny rosół zastąpić może zupa-krem z pieczonego czosnku. Zamiast zwykłych kotletów z piersi kurczaka spróbujemy przyrządzić roladki albo kieszonki z niebanalnym nadzieniem. Zaczynajmy od rzeczy najprostrzych, takich jak jajka. Po pierwsze jajka mają ten plus, że przyrządzić je można na mnóstwo sposobów, a sposoby te mogą być dodatkowo modyfikowane. Nawet zwykły omlet czy jajecznica otwiera przed nami szerokie pole do popisu i eksperymentowania ze smakami i składnikami. Poza tym opanowanie podstaw – na przykład sposobu na idealne jajko na miekko – procentuje w przyszłości, kiedy stawiamy sobie znacznie większe wyzwania kulinarne.
Najnowsze komentarze