Dieta jogurtowa
Dieta jogurtowa jest to tymczasowy sposób żywienia oparty o włączenie do swojego jadłospisu stopniowo zwiększonej ilości jogurtu. Założeniami diety jest fakt iż to właśnie w jogurtach dostarczamy do organizmu zbawiennych dla prawidłowej perystaltyki jelit żywych szczepów i kultur bakterii.
Dieta jogurtowa nie opiera się jednak na ograniczeniu swoich posiłków wyłącznie do spożycia jogurtu zaleca się jedzenie również ze względu na błonnik owoców oraz warzyw. Należy zaznaczyć iż aby dieta ta miała sens należy wybierać jogurty z krótkimi naturalnymi składami bez dodatków konserwantów, zagęszczaczy czy sztucznych chemicznych barwników i cukrów. Najlepiej jest w miarę możliwości przygotowywać jogurty samodzielnie w domu bądź wybierać te naturalne w sklepie.
Dobry jogurt powinien korzystnie wpływać na florę bakteryjną jelit, być źródłem fosforu, wapnia, witaminy A, oraz witamin z grupy B. Aby przygotować się do zastosowania diety jogurtowej powinniśmy przez pięć dni spożywać naturalne i lekkie pokarmy a przez trzy dni stosować dietę opartą na spożywaniu jogurtu, warto zaznaczyć iż rekomendowane jest powolne zwiększanie ilości jogurtów w swoich posiłkach, po upływie trzech diety jogurtowej możemy wrócić do optymalnego zdrowego żywienia zmniejszając powoli ilość jogurtu w naszej diecie.
Najnowsze komentarze