Słodziki czy są zdrowe dla organizmu.
Od lat na rynku dostępne są różnego rodzaju słodziki. Najpowszechniejsze sztuczne środki słodzące to sacharyna, sukraloza, oraz glikozydy. Słodzików używa się w wielu napojach bezalkoholowych, wyrobach cukierniczych, deserach, a nawet w lekach i innych produktach medycznych.
Ich zaletą jest to, że bez kaloryczności poprawiają smak potraw. Dzięki temu są tak pożądane w diecie osób walczących z nadwagą lub chorych na cukrzycę. Stosowanie słodzików ułatwia przestrzeganie wymogów dietetycznych, a co za tym idzie wspomaga walkę z otyłością. A już niewielka utrata wagi znacznie obniża ryzyko wystąpienia powikłań takich jak cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe.
Dla cukrzyków ważne jest, że słodziki nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Diabetycy mają dzięki nim dużo szerszy wybór żywności, a jak wiadomo im większe urozmaicenie w diecie tym łatwiej o jej przestrzeganie i kontrolowanie. Możemy być pewni, że wszystkie słodziki stosowane w Europie są poddawane rygorystycznym badaniom pod kątem bezpieczeństwa. Słodziki mają wiele widocznych zalet, nie przyczyniają się do rozwoju otyłości i próchnicy, pozwalając nam delektować się ulubionym smakiem bez negatywnych konsekwencji.
Najnowsze komentarze