Breaking News
 |  | 

Zdrowie

Sycące zupy

img-responsive

Obiad składa się najczęściej z zupy i drugiego dania jednak przygotowanie takiego pełnowartościowego posiłku wiąże się z koniecznością poświęcenia sporej ilości czasu. Nie zawsze mamy na to czas, niektórzy z nas nie dysponują również zbyt rozbudowanymi umiejętnościami kulinarnymi. Świetnym pomysłem będzie zatem przygotowanie pysznej i sycącej zupy krem. Taka zupa jest zdrowa, bardzo pożywna, możemy przygotować ją szybko i łatwo. Jeśli chcesz poznać przepis na aromatyczną zupę krem koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Zupa z cebuli i ziemniaków

Jedną z takich pysznych, aromatycznych ale też bardzo rozgrzewających zup jest krem z cebuli i ziemniaków. Szczególnie poleca się go jeść gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, ta zupa jest bowiem bardzo zdrowa. Do jej przygotowania potrzebujemy 800 ml bulionu, osiem średnich cebul, cztery ziemniaki, cztery ząbki czosnku, olej, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.

Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę a czosnek siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek. Po krótkiej chwili dodajemy cebulę i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do zrumienienia cebuli przez kilka minut. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Zalewamy bulionem i gotujemy aż do zmięknięcia ziemniaków. Zupę blendujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub chipsem z boczku.

Zupa z porów

Inną pyszną i bardzo zdrową zupą jest krem z porów. Do jej przygotowania potrzebujemy: 60 dag porów, 80 dag ziemniaków, dwie łyżki masła, pół łyżeczki imbiru (świeżego lub mielonego). Potrzebne będą także przyprawy: po 1/3 łyżeczki tymianku, kurkumy i mielonego kminku, szczypta pieprzu kajeńskiego, łyżeczka przyprawy uniwersalnej oraz sól i pieprz do smaku.

Pory oczyszczamy i kroimy w plasterki, ziemniaki kroimy w kostkę. Zarówno ziemniaki jak i pory podsmażamy na rozgrzanym maśle. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy całość aż do uzyskania miękkości warzyw. Miksujemy na gładko przy użyciu blendera, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

sycace-zupy

ABOUT THE AUTHOR